Piece

Poznaj praktyczne informacje, porady i ciekawostki na temat pieców.

Piece kuchenne - interesujące fakty i porady

Piece kuchenne, choć zostały wyparte przez nowoczesne formy, znów wracają do łask. Coraz częściej stawiane są w domach, a i nierzadko pojawiają się w restauracjach.

Kuchnia to dla wielu osób najważniejsze pomieszczenie w domu. Jest tam zawsze ciepło i przytulnie. Także tam koncentruje się często życie. A co jest w kuchni najważniejszym elementem? Obecnie są to kuchenki gazowe i elektryczne, a dawniej - tradycyjne piece kaflowe. Choć były modne kilkadziesiąt lat temu, dziś znów wracają do łask. Coraz więcej osób decyduje się na postawienie pieca kuchennego, który poza ogrzaniem pomieszczenia, będzie umożliwiał gotowanie i pieczenie - jak za dawnych lat.

Kaflowe piece w kuchni

Kaflowe piece w pomieszczeniu kuchennym tworzą bardzo przyjemny i ciepły klimat, zachęcając do spędzania długich wieczorów właśnie w kuchni. I choć takie rozwiązania wymagają znacznie większego wkładu pracy, rodziny, które zdecydowały się na użyteczno-dekoracyjne piece kuchenne, nie żałują swojego wyboru.

Piece kaflowe w gastronomii

Piece kuchenne cieszą się popularnością nie tylko w mieszkaniach, ale przede wszystkim w wśród członków HoReCa (Międzynarodowy Związek Krajowych Organizacji Hotelarskich, Restauracyjnych i Kawiarnianych). Tego rodzaju rozwiązania stosowane są często w lokalach gastronomicznych, gdzie koniecznością są urządzenia o większej mocy i wydajności. Stawiane są zarówno piece elektryczne, jak i na drewno.

Warto przy tym zauważyć, że posiadanie pieca to sposób na pozyskanie klientów. Konsumenci wychodzą z założenia, że najsmaczniejsze dania to takie, które zostały przygotowane na piecu opalanym drewnem niż odgrzewane w elektrycznym piekarniku.